Omlet
Powrót do strony Kulinarne
Składniki:
2 łyżki mąki tortowej
2 jajka
1 łyżka śmietany lub mleka
olej do smażenia
szczypta soli do smaku
1 łyżeczka cukru waniliowego
dodatki:cukier puder, konfitura, dżem, nutella, świeże owoce, syrop klonowy..
Sposób przygotowania:
Białko oddzielić od żółtka. Białka ubić na pianę na sztywno.Dodać szczyptę soli.
Dodać cukeir waniliowy, żółtka, mąkę. Wymieszać na jednolite ciasto.
Oliwę wlac na patelnię, żeby się rozgrzała, wylać ciasto i utowrzyć albo 1 duży omlet, albo kilka małych.
Piec aż do momentu, kiedy omlet się lekko zrumieni.
Podawać na ciepło z owocami, nutellą...wg upodobań.
Smacznego!
dgdfgdfgdfgdfgadfgdfgdgadggdfggad