Pierogi ruskie
Powrót do strony Kulinarne
Składniki na 60 sztuk:
3 szklanki mąki - ja brałam tortową, może być wrocławska
2 żółtka
1 szklanka przegotowanej ciepłej wody
1 łyżka od zupy oleju
1 kostka 200g twarogu białego
5-6 średnich ziemniaków ugotowanych
2 średnie cebule drobno posiekane i podsmażone na oliwie
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania ciasta:
Z mąki, żółtek, oleju i wody urobić ciasto w kulę. Ciasto musi być plastyczne.
Ciasto następnie małymi porcjami wałkować.
Szklanką wykrajam kółka.
Sposób przygotowania farszu:
Ziemniaki ugotowane rozgniatam widelcem, dorzucam do tego twaróg, cebulkę, pieprz i sól.
Zagniatam to, tworząc jednolitą masę=farsz. Farsz układam na wyciętych kółkach i zalepiam.
Pierogi ulepione układam na posypanej mące desce lub blacie.
Gotuję około 4-5 litrów wody z łyżką soli (można spróbować wody i sprawdzić czy jest dość słone).
Pierogi gotowane w niedosolonej wodzie, nie będą dobrze smakować !!!!!
Gdy woda zacznie się gotować, wrzucam po około 10-14 pieogów i gotuję, aż wypłyną,
po Wypłynięciu gotuję około 5 minut. Wyciągam cedzakiem i udkładam na talerzu.
Ja lubię pierogi podane z bułeczką tartą na masełku.
Smacznego!