Pizza - wersja 2



Powrót do strony Kulinarne

Składniki:
  • 3 szklanki mąki wrocławskiej
  • 3 łyżki (od zupy) oleju/ oliwy
  • 1 szklanka mleka
  • 5dkg drożdży świeżych
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka (mała) papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżeczki (małe) cukru
  • dodatki: papryka, pieczarki, salami, kiełbasa, ser żółty, cebula, ananas, oliwki, przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz

  • Sposób przygotowania:
    Mleko zagotować, przestudzić, żeby było ciepłe, ale nie gorące.
    Rozmieszać z cukrem i drożdżami na jednolity zaczyn.
    Mąkę, oliwę, paprykę słodką, sól + zaczyn wymieszać i ugnieść na jednolitą masę.
    ciasto powinno się odklejać od rąk.
    Do czystej miski włożyć rozrobione ciasto, odczekać 45-60 min aż wyrośnie.
    Ciasto należy rozwałkować i ułożyć na blasze wysmarowanej cienką warstwą oliwy.
    Piec w 170 stopni C przez około 30-40 min.
    Smacznego!