Pizza Okrasy
Powrót do strony Kulinarne
Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki (od zupy) oleju/ oliwy
2/3 szklanki wody przegotowanej ciepłej, ale nie wrzącej
10 dkg drożdży świeżych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczki cukru
dodatki: papryka, pieczarki, salami, kiełbasa, ser żółty, cebula, ananas, oliwki,
przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Wodę rozmieszać z cukrem i drożdżami na jednolity zaczyn.
Mąkę, oliwę, sól + zaczyn wymieszać i ugnieść na jednolitą masę.
ciasto powinno się odklejać od rąk.
Do czystej miski włożyć rozrobione ciasto, odczekać 45-60 min aż wyrośnie.
Ciasto należy rozwałkować i ułożyć na blasze wysmarowanej cienką warstwą oliwy.
Piec w 220-230 stopni C przez około 12-14 min.
Smacznego!