Surówka z białej kapusty
Powrót do strony Kulinarne
Składniki dla 2 osób:
1/4 średniej główki kapusty białej
1 jabłko słodko-winne
1/2 cebulki
śmietana 10% lub jogurt naturalny
100g sera feta
szczypta soli i pieprzu świeżo zmielonego kolorowego
1 łyżeczka soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
- kapustę, cebulę i jabłko poszatkować blenderem lub zetrzeć na tarce na drobno,
poszatkowane warzywa posolić i odstawić, żeby lekko zmiękły
- uwaga na cebulę, jak jest bardzo ostra, to dać mniej, żeby nie przygasiła smaku surówki
- pieprz, cukier, łyżeczka soku wymieszać ze śmietaną lub jogurtem
- następnie polać surówkę i wymieszać delikatnie
Smacznego!