Warzywa z patelni z kurczakiem i orzechami
Powrót do strony Kulinarne
Składniki:
2 duże marchewki
1 cebula różowa
1 biała cebula
1/2 średniej cuknini
1/2 papryki czerwonej, zielonej i żółtej
1 pierś z kurczaka pojedyncza
1/3 szklanki orzechów nerkowca
olej sezamowy
oliwa z oliwek
przyprawa złocista do kurczaka Kamis
sól do smaku
zioła prowansalskie
świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Marchewkę pokroić w plasterki i ugotować na lekko miękką, żeby się nie kruszyła.
Cebulę, paprykę kroimy w kosteczki
Cukinię kroimy w połówki plasterków ...takie grubsze.
Na patelinię oliwa z oliwek i wrzucamy na gorącą oliwę warzywa i lekko posmażamy, żeby się zeszkliły.
Nie za długo, bo namiękną, a mają być chrupkie, lekko solimy, posypujemy ziołami prowansalskimi i pieprzem.
Dalej kroimy w kosteczki pierś z kurczaka i posmażamy/ dusimy na oleju sezamowym z przyprawą do kurczaka.
Jak kurczak będzie miękki wykładamy go na papierowy ręcznik.
Na gorącą suchą patelnię wrzucamy orzechy nerkowca i podmsmażamy je aż się lekko zrumienią.
Wszystko wrzucamy do 1 garnka i chwilę podgrzewamy na świeżo nalanym rozgrzanym oleju sezamowym.
Podajemy na talerzu ciepłe.
Z podanych składników wychodzą 2 porcje obiadowe dla dorosłej osoby.
Czas pracy:
-obieranie i krojenie warzyw 10 min
-gotowanie marchewki 8 min
-prażenie orzechów do 10 min
-przygotowanie kurczaka do 40 min
-łączny czas przygotowania do 70 min
Do tego można dodać też fasolkę szparagową, brokuły, kalafior, szparagi... wg uznania.
Smacznego!